Met welke mindset leer jij?

Afgelopen twee weken waren we samen met onze vrienden van EyeOpenerWorks in Laos en Vietnam. We gaven daar verschillende trainingen:

  • Teamwork en feedback
  • Advanced facilitation skills
  • Leadership and selfmanagement
  • Participatory Video

We werkten met enorm verschillende groepen: in Hanoi bijvoorbeeld met CEO’s van grote bedrijven, in Laos met boeren in kleine dorpjes. Toch hadden de groepen één ding gemeen: een enorme leergierigheid! Nieuwsgierigheid, openheid, enthousiasme en commitment, heel veel vragen stellen, 100% meedoen… wat een inspiratie! De energie was hoog en er werden elke dag zichtbare stappen gezet. Leren werd gezien als een enorm dankbare kans!

Ik moest hierbij denken aan Carol Dweck: deze Amerikaanse psychologe noemt de mentaliteit die wij aantroffen in Laos en Vietnam een “growth mentality”. Wanneer je gelooft dat je jezelf écht kunt ontwikkelen, zul je een mindset hebben die het leren ondersteunt. Niet “ik kan het niet”, maar “ik kan het nog niet”; kritiek gebruiken om te groeien en obstakels zien als kansen om te leren!

Hoe zit het met jou? Leer je met een “fixed mindset” of een “growth mindset”?